КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛЕН РАЗМЕР ДЕТСКИ ОБУВКИ

Изборът на точния номер обувки не трябва да бъде подценяван, особено при избор за Вашето дете. За един възрастен човек е достатъчно да бъдат удобни, на добра цена и да предизвикват положителни емоции. За родителите е предизвикателство и голяма отговорност, тъй като те трябва да разберат дали обувките са подходящи, удобни, харесвани и има ли достатъчно място за крачето. Децата не винаги могат да преценят и обяснят точно дали им убива, стиска и това, че обувките вече са станали малки. Обувките не трябва да спират или променят естественото развитие на стъпалото и трябва да бъдат безопасни за детето. Във вътрешността не бива да има големи гънки, издатини, шевове, декоративни елементи и т.н. Не се изключват и отделянето на миризма, химически вещества във вътрешността на обувката и околната среда при употреба в различни условия и сезони. При избора ни не бива да пропускаме вида, цвета и дали харесват на малкия човек, който е със собствен вкус. Усмивката на детето винаги помага. Отделете от времето си, защото правилно избраният размер обувка ще Ви спести излишни разходи, нерви, загубено време и ще сведе до минимум рисковете от развитие на деформации на детското краче.

1. Никога не купувайте обувки с дължина, равна на крачето! Твърде къса обувка може да възпрепятства естественото развитие на стъпалото и да доведе до рани и мазоли. Обувките не трябва да притискат стъпалата, нарушавайки кръвообращението, предизвиквайки деформации и поява на протъркване. Трябва да предвидите и чорапа. Важно е да се отчете фактът, че в детската обувчица трябва да има достатъчно пространство между големия пръст на крака и вътрешната повърхност на обувката – ако краят на големия пръст се опира във вътрешната част на обувката или е на разстояние по-малко от 7-8 мм – обувката е малка!

2. Не купувайте прекалено големи обувки! Ще бъдат неудобни, тежки и крачето ще бъде под постоянно напрежение, стремейки се да удържи обувката. Неправилно поддържане и фиксиране вътре в обувката може да доведе до неправилно формиране на стъпалото. Обувките не бива да бъдат прекалено свободни в петата и свода, те трябва плътно да обхващат крака. При разстояние повече от 15 мм дължина от пръстите до предната част на обувката – обувката е голяма!

3. Оптималният размер обувки е около 10-13 мм по-дълги от крачето, тъй като при движение кракът се движи по посоката на ходене. Пръстите на крака ще се чувстват просторно и няма да се подгъват. В този случай няма риск от развитие на деформации.

ЕТАПИ ПРИ ВЗИМАНЕ НА РАЗМЕР
  1. Детето трябва да бъде в изправено пложение.
  2. Стъпва върху бял лист хартия или върху метър (линия).
  3. Отбелязва се линия на върха на палеца и линия до края на петичката.
  4. Измерва се разстоянието между двете линии в сантиметри.
  5. Преценява се актуалният размер (номер) на обувката. Сверете с таблицата и изпратете размера в см!
  6. Проверка преди покупка.

*Размерите в таблицата са приблизителни и служат за ориентир при измерване на детско стъпало