ПОЛЕЗНО

Материали

Необходимо е да избирате обувки, изработени само от качествени материали, за предпочитане естествени кожи или комбинация с меки изкуствени материи. Ако зимата и пролетта са топли и влажни, можете да купите обувки с допълнително добавен мембранен материал (основно при туристически обувки). Мембраната представлява флуорополимерен тънък предпазващ слой, който е зашит между горния лицев материал и подплатата. Подобна защита ще запази краката от влага и при това ще спомогне за проветряването им благодарение на въздухопропускливостта си.

Най-добре е зимните обувки да бъдат от естествена кожа. Тя задържа добре топлината и пропуска въздух, което позволява на ходилото да диша. При много ниски температури изработените от евтина изкуствена кожа обувки може да се нацепят, в резултат на което се губят характеристиките и красотата им. Освен това, някои изкуствени материали, които са без перфо вентилация (дупчици), не пропускат добре въздух и е възможно да спарват.

Различаване на материалите

Естествената кожа е по-мека, по гъвкава и тъмна. Съществуват различни видове естествени кожи с различна обработка. Изкуствената кожа е по-блестяща и се пречупва, като не пропуска добре въздух.

Горна и странична част на обувката

Те трябва да се огъват лесно и безпрепятствено по време на ходенето, в противен случай детето ще се уморява по-бързо, тъй като детското стъпало няма да може да се сгъва свободно във вътрешността на обувката без допълнителни усилия.

Тегло

Ходейки с тежки обувки, Вашето дете използва много повече усилия, отколкото с леки. Затова при покупката на обувчици не забравяйте да проверите теглото им!

Стелка

Стелката в обувките може да бъде както от изкуствени материали, така и от кожа. Съществуват изолиращи, антихлъзгащи и ортопедични стелки, като последните намаляват напрежението и спомагат за правилното стъпване и растеж при децата.

Подметка

Най-важните свойства на подметката са нейното тегло, гъвкавост и здравина. Тя е важен елемент особено в избора на зимни обувки. На първо място тя трябва да бъде дебела, за да изолира добре от околната среда и да съхранява топлината във вътрешността на обувката. При това е необходимо да проверите дали се огъва добре, за да не се пързаля и дали е залепена и зашита здраво. Подметката трябва да бъде максимално гъвкава.

Най-качествените материали за изработката на подметки са поливинилхлоридите (ПВЦ) и термопластичните каучуци. Полиуретанът не е подходящ, тъй като при понижаване на температурата подметката може да се счупи. Грайферите на подметките трябва да са насочени в две противоположни (различни) посоки, за да не се хлъзгат обувките.

Наклон на подметката

Дори и първите детски обувчици, с които детето прохожда, би било добре да имат малък ток или разлика в дебелината на подметката между предната част и петата. Това позволява да се предотврати падането на детето назад. Препоръчителната разлика във височината е: от 18 до 26 номер – 5-10 мм; от 27 до 35 номер – 10-20 мм; от 36 до 43 номер – 20-30 мм.

Задна част

Тя трябва добре да фиксира стъпалото на детето и да бъде достатъчно твърда. Това позволява фиксирането на детското краче, запазвайки го от навяхвания, а мускулите работят правилно. Твърдата задна част способства за правилното вертикално фиксиране на петата във вътрешността на обувката, предотвратява нейното отклонение навън или навътре, което не позволява развитието на различни дефекти на стъпалата.

Подплата

Добре е да бъде от естествени материали. Един от най-добрите материали за зимата е вълната. Ако зимите не са прекалено студени, тогава можете да купите обувки с подплата от качествен мек изкуствен материал.

Зимни обувки за деца до една година

Не е необходимо да купувате предварително обувки на деца, които тепърва се учат да ходят. В такава ранна възраст, когато детето още не стои стабилно на краката си и мускулите са все още слаби е много лесно да се обърка размерът. Детското краче расте бързо, затова до началото на сезона тези обувки ще му бъдат просто малки. За зимата избирайте леки, топли и удобни обувки. Топлите обувки се отнасят особено за пасивни разходки в количката, когато детето стои неподвижно и основно се вози. Когато детето се научи да ходи само, тогава можете да му купите модели обувки, които разполагат с малък ток (разлика в дебелината на подметката между предната част и петата). Това ще предотвратява падане назад, ще помогне на стъпалото да се развива и ще оформи правилна походка.

Зимни обувки за деца над една година

Кожените ботуши с подплата от естествена вълна са идеалният вариант за детските крачета. Техен недостатък е това, че при по-интензивни движения на краката ще им стане горещо. Освен това стъпалата могат да замръзнат при рязък спад на температурите.

Изключително популярни са ботушите тип апрески. Апреските разполагат с няколко преимущества: Те са изключително леки, пропускат въздух, задържат влагата. Изработват се от полипропилен и подплата от вълнен филц, а между тях обикновено е разположена мембрана. Такива обувки могат да се носят в температурен интервал от +10 до -35 С°. Интервалът е голям поради това, че подплатата обикновено може да се маха или ако не е много дебела, носейки ги с по-тънки чорапи превръщате зимните ботушки в есенно-пролетни.