Съвети

Най-добри условия за развитие на костите и мускулите на стъпалото на детето създава ходенето на бос крак, особено по морския пясък или мека трева. Това е много полезно за правилното развитие на крачетата през първите пет години от живота на детето, но запомнете, че ходенето бос не е безопасно по всякаква повърхност и във всяка ситуация!
Детските обувки не бива да пречат на детето при ходене и активни игри и да ограничават движенията му. Краката трябва да се чувстват свободни. Избирайте детски обувки, които не стискат и не убиват, пръстите на стъпалото да не са сплескани, а да се движат. Задължително измервайте размера на стъпалото на Вашето дете на всеки три-четири месеца.
Понякога може да има разлика от половин номер между лявото и дясното стъпало, затова при покупката на обувки е добре да измерите и двата крака и определящ да е по-големият. Всички детски крачета са индивидуални. Има деца с широки стъпала и деца с тесни. Сводът на стъпалото при едни е висок, а при други – нисък.
Краката на всяко дете се потят. Важно е детските обувки да дават възможност на краката да дишат, позволявайки да се избегне дискомфортът, неприятните миризми и гъбичните заболявания на кожата. Затова най-добре избирайте обувки от естествени материали (естествена кожа, текстил), обувки с перфорации или изработени от специални мембранни материали. Купувайте обувки, направени от екологични, безопасни и качествени материали и в тях детето Ви ще расте здраво.

Закупените обувки трябва да се харесат както на Вас, така и на Вашето дете. Усмивката винаги помага.